Szeretettel köszöntelek a Halászi klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Halászi klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Halászi klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Halászi klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Halászi klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Halászi klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Halászi klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Halászi klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Az európai kontinensen kb. a XIII. sz-tól találkozhatunk a repcével, főleg azokban a nyugati (hűvösebb éghajlatú) országokban termesztették, ahol a napraforgó nagyobb hőigénye miatt nem volt vethető. A XII-XIII. sz-tól a keresztes hadjáratok után az addigi olivaolaj helyett a repceolajat („Rüböl") használták világítóolajként a templomi örökmécsesekben.
Jelenleg a világon több mint 26 millió ha-on termesztik a repcét, termésátlaga 1,5 t/ha, az évenként megtermelt repcemag mennyisége megközelíti a 45 millió tonnát Magyarországon az utóbbi években vetésterülete meghaladta a 200 ezer ha-t, termésátlaga 1,5-2,0 t/ha.
A repceolajat időszámításunk előtt főleg világításra használták. Olaja nem száradó olaj, ez tette lehetővé világításra történő felhasználását a korszerűbb világítóanyagok (petróleum, világítógáz) megjelenéséig. A XX. sz-ban lendült fel ismét a repce termesztése, ekkor már az étkezésben étolajként hasznosították. Ipari hasznosítása is kiszélesedett: a nehéziparban a kohászatban, acélöntéskoredzőfolyadék szerepelt, fémmegmunkálások során edző-hűtőfolyadék a repceolaj. Nyersanyaga a festék-, szappan-, és mosószergyártásnak, segédanyag a textil-, bőr-, gumi- és műanyagiparban. A gumigyártásban során kénnel keverve kaucsukszerű anyagként, a hadiiparban pedig nitroglicerin gyártására használják. Különböző kozmetikai cikkek, kenőcsökmargaringyártásra történő felhasználását. mint alapanyaga. Az olvadáspontjának megváltoztatása lehetővé tette
Az olaj kinyerési technológiájának fejlődése valamint az erukasav-mentes fajták biztosítják a repce-olaj egyre nagyobb mértékű étkezési olajként történő felhasználását.
Az újonnan előállított erukasav-mentes fajták olaja már megfelel az élelmezés-egészségügyi előírásoknak, az északi és nyugati országok zsiradék-szükségletük nagyrészét ma már repceolajból fedezik. 250 kg repcemagból kb. 100 kg olaj állítható elő.
A repce mézelő növény, 1 ha területről 100-200 kg méz nyerhető.
Az újabb kutatások energia- és tüzelőanyag-forrásként (biodízel) irányítják a repcére a figyelmet.
A repcemagból az olaj kinyerése után visszamaradó repcedara vagy repcepogácsa értékes fehérjéket tartalmaz, az egyik legkedvezőbb és legolcsóbb takarmánykiegészítő, a repcedara fehérjetartalma kb. 38-40 %.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!